Defibrilator cardiac

Defibrilatorul cardiac / Cardioverterul implantabil

Informatii pentru pacienti

Tulburarile ritmului cardiac

Inima este un mușchi care pompează sânge bogat în oxigen și substanțe hrănitoare către toate celulele organismului si are două camere în partea superioară (atriile) și două în cea inferioară (ventriculele);activitatea inimii este declanșată de impulsuri electrice produse de stimulatorul natural al acesteia, nodul sinusal, aflat în atriul drept. Impulsurile călătoresc prin masa musculară a atriilor, determinându-le să se contracte, după care, trecând printr-o joncțiune aflată în mijlocul inimii (nodul atrioventricular), se transmit în întreaga masă musculară a ventriculelor, declanșând contracția acestora. Următorul impuls declanșează un nou ciclu.

O inima sănătoasă bate regulat, cu o frecvență (puls) de 50-80 bătăi/minut atunci când ne aflăm în repaus. Acest ritm poate crește ușor peste 100 bătăi/minut, dacă este necesar, atunci când efectuăm o activitate fizică si nodul sinusal este cel responsabil pentru această ajustare. El este stimulat la rândul lui de hormoni și de sistemul nervos.

Sunt cazuri în care ritmul cardiac este prea rapid (peste 100 de bătăi/minut),si acest lucru se numește tahicardie si poate deveni periculoasă în momentul în care pulsul atinge valori de peste 170-180 bătăi/minut. Tahicardiile sunt cu atât mai periculoase cu cât originea impulsurilor electrice care activează inima se află în ventricule în loc de nodul sinusal. Această formă de aritmie, numită tahicardie ventriculară, este adesea însoțită de o senzație de amețeală și de slăbiciune.
În cazul în care ritmul cardiac crește în continuare, tahicardia se poate transforma în fibrilație, pe parcursul căreia în inimă nu mai există nici un fel de activitate organizată. Aceasta este o situație periculoasă pentru viața pacientului.

In cazul in care ritmul cardiac creste in continuare si atinge valori de peste 250 de batai pe minut, aceasta se numeste flutter ventricular si astfel inima nu mai este capabila sa transfere toata cantitatea de sange din ventricule catre organism. Flutter-ul ventricular se poate transforma rapid in fibrilatie ventriculara, pe parcursul careia in inima nu mai exista nici un fel de activitate organizata (peste 300 de batai pe minut). Aceasta este o situatie periculoasa pentru viata pacientului. Acesta isi pierde cunostinta si trebuie reanimat urgent cu ajutorul unui defibrilator.

Pacienții care deja au afecțiuni ale inimii (cum sunt cei cu boli coronare sau cu insuficiență cardiacă) sau cei la care transmisia stimulării electrice este deteriorată (de exemplu, după un infarct miocardic) prezintă un risc crescut de apariție a fibrilației.
Aceste situații critice pot fi depășite cu ajutorul unui impuls electric, așa-numita defibrilare. În acest fel, toți mușchii inimii sunt excitați în același timp, dând astfel posibilitatea nodului sinusal să preia controlul inimii printr-o stimulare regulată. In plus, odata cu trecerea timpului, o afectiune cardiaca netratata poate determina aparitia altei boli de inima.

Cel care poate asigura o protecție efectivă împotriva acestor tulburări periculoase de ritm cardiac este defibrilatorul implantabil. Acest dispozitiv evită sau oprește la timp aritmiile ventriculare rapide și restaurează ritmul cardiac normal.

Autocontrolul pe care un defibrilator si-l face zilnic aduce un spor de siguranta. In fiecare noapte defibrilatorul isi verifica functionalitatea fara ca pacientul sa-si dea seama. In cazul in care dispozitivul determina o neregularitate in timpul acestei verificari el emite un semnal de avertisment. Perioada de timp la care defibrilatorul emite si repeta aceste avertismente poate fi programata dupa cum se doreste, dar cel mai bine este ca aceste avertismente sa fie emise in timpul zilei. Intrebati-va cardiologul despre perioada de timp la care a programat aceasta facilitate

Defibrilatoarele implantabile reprezinta acum linia intai pentru tratamentul aritmiilor ce pun in pericol viata pacientului. Sistemul de defibrilare interna monitorizeaza permanent starea pacientului. Cu ajutorul lui puteti sa uitati despre teama unui stop cardiac.

Se intampla ,ca la inceput, pentru unele persoane sa gaseasca iritanta/neplacuta ideea de a depinde de un aparat in cazul unei situatii ce le poate pune viata in pericol si se pot simti in nesiguranta. Acesta este un lucru normal si de inteles si nu reprezinta nici un motiv de ingrijorare.

Este important pentru Dvs sa deveniti constient de defibrilatorul pe care iI aveti implantat si sa il acceptati. Aceasta inseamna, printre altele, ca trebuie sa discutati si cu alte persoane despre ceea ce dispozitivul poate face, despre ce ati observat dumneavoastra cu privire la el, despre evenimente deosebite care au avut loc legate de defibrilator, precum si despre faptul ca trebuie sa fiti constient ca puteti avea incredere in el si in functionarea sa.

Vezi si:
Implantul defibrilatorului cardiac la clinica privata Clinicco Brasov
Tulburarile de ritm / conducere

^sus^